Kalankasvatus Vääräniemi
Veljesten Karin ja Harrin vuonna 2011 perustama Kalankasvatus Vääräniemi Oy tuottaa useita eri kalalajeja edustavia poikasia sekä ruoka- ja onkikalaa usean kasvattamon voimin Kainuun, Koillismaan ja Lapin raikkaissa vesissä.
Veljesten Karin ja Harrin vuonna 2011 perustama Kalankasvatus Vääräniemi Oy tuottaa useita eri kalalajeja edustavia poikasia sekä ruoka- ja onkikalaa usean kasvattamon voimin Kainuun, Koillismaan ja Lapin raikkaissa vesissä.
Vääräniemen kasvattamoilla kasvatetaan kirjolohta, merilohta, meritaimenta, järvilohta, siikaa ja järvitaimenta. Eri lajeja kasvatetaan istukas- ja elintarvikekalaksi 10 eri tuotantopaikassa, yhteensä noin 30 henkilön voimin.
Kaikki kalat kasvatetaan ympäristöarvot huomioiden, ja toimintaa ohjaa tiukka järjestelmällinen laadun seuranta. Näin asiakkaille pystytään takaamaan ensiluokkaiset tuotteet poikastuotannosta perkuuseen.
“Suomalainen kalankasvatus on todella säädeltyä. Tulee väkisinkin tehtyä asiat hyvin, jopa vähän paremmin kuin käsketään”, Kari Vääräniemi kertoo.
Kalankasvatus on pitkä prosessi erilaisia toimintoja. Se lähtee liikkeelle emokalasta ja mädistä, sitten kalaa kasvatetaan useita vuosia kunnes se jatkaa istukas- tai elintarvikekalaksi. Kalojen hoitoa ei kannata laiminlyödä missään vaiheessa, sillä prosessi käynnistyy muuten aina alusta.
Siksi kalojen hyvinvointi on Vääräniemen kasvattamoilla ensiarvoisen tärkeää. Kun kala voi hyvin, myös kalanviljelijä voi hyvin. Vääräniemellä kalojen viljelyä verrataankin eläinten hoitamiseen kasvattamisen sijaan; niitä opetetaan syömään, niitä hoidetaan ja elinympäristö pidetään optimaalisena, eli niitä siirretään kasvun mukaan sopiviin olosuhteisiin. Palaute tulee suoraan kalalta, sillä se näyttää käytöksellään vointinsa.
“Koska työskentelemme elävän eläimen kanssa, pitää sen voida hyvin. Joka päivä teemme asioita eläimen hyvinvoinnin eteen. Käytännössä se tarkoittaa muun muassa tarkkaan suunniteltua ruokintahetkeä sekä kaloille juttelua ja jopa laulamista”, Vääräniemi täsmentää.
Vääräniemen kasvatusaltaissa kasvaa kotimaista Benella-kirjolohta ja -siikaa. Benella-kasvattamiseen kuuluu kotimaisten rehujen käyttö, joka teoriassa poistaa Itämerestä fosforia enemmän kuin mitä kalankasvatus sinne tuottaa.
Vääräniemellä puhutaan kotimaisen kalankasvattamisen puolesta. Kala on todella tehokas, kestävä ja vastuullinen eläinproteiinin lähde. Kalanviljelyn osuus Itämerelle ja vesistöille syntyvästä ympäristörasitteesta on alle yksi prosentti.
Kasvattamolla on myös tärkeä osa uhanalaisten kalakantojen ylläpidossa poikastuotannon avulla. Yhteistyökumppaneiden kanssa Kalankasvatus Vääräniemen kalanpoikasia on istutettu eri projekteissa ympäri Suomea. Kasvattamisella turvataan myös olemassaolevia luonnonkalakantoja.
Kotimainen kalankasvattaminen myös työllistää hyvin, erityisesti syrjäisemmillä alueilla, joissa on työpaikan tarpeita.