Kestävä kehitys

Hyvää kotivesistä sinulle ja luonnolle

Hyvä kasvaa kotivesissä

Kotimaiset kalankasvattajat ovat jo vuosia edistäneet hyviä kasvatusperiaatteita. Kalojen käsittely, laadukkaat rehut, teknologian hyödyntäminen sekä uhanalaisten kalakantojen kestävyyden tukeminen on kotimaisen kalankasvatuksen perusta. 

Benella on pyrstöstä päähän Suomessa tuotettua kirjolohta ja siikaa. Se kasvaa tarkalla ruokinnalla ja kotimaisella huippurehulla. Siksi Benella-kala on aina raikkaan maukasta ja siinä on ihanteellinen määrä sydämelle hyviä EPA- ja DHA-rasvahappoja sekä D-vitamiinia.

Benella on kotimaisen kalan ylin laatustandardi. Vastuullisten kasvattajien yhteisömme huolehtii, että hyvä kasvaa kotivesissä. Tunnistat sen Benella-merkistä.Siikafileitä pöydällä.

Puhtaampien vesistöjen puolesta

Alltech Fennoaquan kehittämän itämerirehun ansiosta kalankasvatus on myös ympäristöteko. Huippurehun valmistusta varten kalastetun silakan ja kilohailin mukana Itämerestä nostetaan suurempi määrä fosforia kuin mitä koko kotimaisesta kalankasvatuksesta palautuu takaisin mereen.

Kalankasvatuksen typpikuormitus puolestaan pienenee ravinteiden kierron seurauksena merkittävästi. Jokainen kasvatettu Benella Kala vähentää Itämereen muutoin päätyvää fosfori- ja typpikuormaa.

Kokonainen siika ja lisukkeita pöydällä.

Kalankasvatus pienentää Itämeren ravinnekuormaa

Kalankasvatuksen osuus Itämeren kokonais-
ravinnekuormasta on vain prosentin luokkaa eikä kalankasvatuksen lisäämisen tarvitse kuormittaa merta lisää, vaan päinvastoin se jopa poistaa fosforia. Vuosien 2016 ja 2021 välillä rehujen raaka-aineeksi kalastettujen silakoiden ja kilohailien mukana poistettiin merestä yli 94 000 kiloa enemmän fosforia kuin koko kalanviljelyelinkeino oli sitä Itämereen tuottanut.

Kun gramma fosforia tuottaa laskennallisesti yhden kilon sinilevää, on Itämeri säästynyt laadukkaan huippurehun ansiosta 94 000 tonnilta sinilevää. Ja koko suomalaisen kalankasvatuksen typpikuorma Itämereen on pienentynyt vuoden 2016 jälkeen 75 prosenttia. Kotimainen kalankasvatus tuottaa erittäin terveellistä ruokaa ja hoitaa samalla Itämeren tilaa.

Kokonainen siika pöydällä.

Benella Kirjolohen kasvutarina